Μια μικρή άποψη για το στρατό

Γράφει η Βέρα J. Φραντζή

Μια ιστορία μικρή μου διηγήθηκαν βιωμένη σε κάποιο ελληνικό στρατόπεδο. Ένα αγόρι άνηβο σχεδόν γύρευε τους τρεις πόντους στο μέτρο… τρεις πόντους ύψος. Πόντοι ύψους που θα του επέτρεπαν την στρατολόγησή του. Δε του χάρισαν τους τρεις πόντους ύψος, όσο και αν το αγόρι τους ζητούσε με κλάματα ανδρικά και με ρσενική παράκληση, να κλέψουν λίγο στο μέτρημα. Ακόμη και όταν το αγόρι μέσα σε γονατίσματα περήφανα αποζητούσε το εύκολο, το εξαναγκαστικό, το απαραίτητο για τους εύρωστους, τους αψεγάδιαστους, τους φυσιολογικούς (;), δε του το πρόσφεραν.

 

Για τα περισσότερα αγόρια ο στρατός είναι παρακμή στην πορεία τους, μαραζιασμένη καμπή στην ενήλικη ζωή τους, εμπόδιο στην ποθητή εργασιακή καριέρα, παρακώλυση στην εκμάθηση την τέλεια.

 

Γνώρισα περισσότερο και καλύτερα τα άλλα αγόρια. Πιο κοντά έζησα στα αγόρια που ήθελαν τόσο πολύ το στρατό και την εξάρτυσή του, τα πειθαρχημένα βήματα και τις ασκήσεις. Και να γίνουν άνδρες ήθελαν. Και από μικρά που ήταν καμώνονταν τους στρατηλάτες, και μπαμ και μπουμ και στρατιωτάκια πλαστικά στο πάτωμα με ξιφολόγχες σε σειρές έτοιμα για το απογευματινό παιχνίδι.

 

Δε λοιδορώ τα άλλα αγόρια, που αποφεύγουν με χίλια δυο τεχνάσματα το στρατό και την καταπόνηση του και την τροχοπέδη του στην πορεία τους. Θα ακύρωνα τον ίδιο μου τον εαυτό, αφού πρώτη και εγώ παίρνω αποφάσεις και αρνούμαι πράγματα που μου χαρίζονται απλόχερα. Σαφέστατα πράγματα που άλλοι ονειρεύονται και γυρεύουν, μα όχι εγώ. Όχι από έπαρση, μωρέ. Αλλά από διαφορετική επιθυμία και ακριβώς σεβαστή η καθεμιά από τον καθένα για τον καθένα. Καλά κάνουν όλοι. Αλλά μένω έκπαγλη και μετεωρίζομαι για να προσέξω καλύτερα το σθένος των αρσενικών παιδιών, που επιθυμούν τα αντίθετα και πεισμώνουν. Που εκούσια αποζητούν το αυτονόητο των άλλων, επειδή αυτά αλλού ζουν.

 

Να μιλήσουμε γι’αυτά τα αγόρια συγκεκριμένα, που διόλου ξεψύχημα δε θεωρούν το στρατό. Να πούμε δυο κουβέντες όλοι για το ζήτημα αυτό στοχευόμενα, που δεν δεσμεύονται από σερνόμενους φόβους. Γιατί ζητούν την εξιλέωση του φύλου τους από τα τυποποιημένα κακέκτυπα. Ίσως κακώς. Όμως, να μείνουμε λίγο εκστατικοί σε αυτή την ανδρεία που δε θεριεύει μέσα από μύες.

 

Ελπίζω το αγόρι να βρήκε στη ζωή του τους τρεις πόντους, που αναζήτησε τότε.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s