Πρώτη ώρα έχουμε ιστορία

Γράφει η Βέρα Ι. Φραντζή tumblr_msnvarVAwQ1qddfrco2_500 Καταφέρνοντας στη δεύτερη προσπάθειά μου να δω ολόκληρη τη “Λίστα του Σίντλερ”, διαπίστωσα για μια ακόμη φορά πως το σταθερό στήριγμα στη ζωή μου είναι η γνώση της ιστορίας. Γράφω σκέτο ζωή, γιατί δε μπορώ να βρω κάποιον επιθετικό προσδιορισμό αρκετά αποφορτισμένο από φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδεολογίες. Ωστόσο, σκέφτηκα διάφορες λέξεις όπως ηθική, ενάρετη, παραγωγική. Καμία δεν επαρκεί. Ίσως, το “ολοκληρωμένη” να βρίσκει τους περισσότερους σύμφωνους.

Η ιστορία σα σχολικό μάθημα άρχισε να μου γεμίζει το μάτι στην τρίτη λυκείου. Το βιβλίο εκείνο της θεωρητικής κατεύθυνσης ήταν το πρώτο εγχειρίδιο ιστορίας, το οποίο ξεπέρασε τον μέχρι τότε εξωτερικό φορμαλισμό της παρουσίασης των ιστορικών γεγονότων. Οι ημερομηνίες ήταν λίγες, τα τοπωνύμια και οι μεγάλες παράγραφοι με σπουδή στη δευτερεύουσα αιτιολογική και εναντιωματική πρόταση σε μικρότερη συχνότητα και η γραμματοσειρά επιεικής με τον κουρασμένο έφηβο και επί δώδεκα ετών μαθητή. Είχε μερικές προσωπογραφίες ηγετών, μερικούς συγκεντρωτικούς πίνακες, που ήταν η πρώτη επαφή μου ως μαθήτρια με τη διαδικασία του “εξάγω συμπεράσματα” και κάποιες πιο ευχάριστα πικάντικες λεπτομέρειες.

Αργότερα, βρέθηκα κατά τύχη στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής. Δηλαδή, ήμουν αποτυχημένη της κλασικής φιλολογίας… εν τέλει, ευτυχώς! Δεν έχω συγκρατήσει παρά ελάχιστες ιστορικές χρονολογίες πολεμικών συρράξεων, μαχών, συμφωνιών μέσα στα τόσα χρόνια ιστορίας, που μαθαίναμε με συνοπτικές διαδικασίες στο πέρασμα των διάφορων εξαμήνων.

Αλλά έμαθα τα πιο βασικά. Πέρα από την ομορφιά της παιδείας, που λαμβάνουμε στις σχολές θεωρητικών επιστημών, μαθαίνουμε καλύτερα από όλους πως η επιστημονική έρευνα και μόνο είναι το απαραίτητο εφόδιο για τη διαύγεια πνεύματος και την ικανότητα της ενσυναίσθησης· πώς η γνώση του παρελθόντος μπορεί να σταματήσει την ανατροφοδότηση της πόλωσης, τον απογαλακτισμό από την αγιαστούρα και την αποβουτύρωση της ζωής από το εφέ, το δήθεν. Εν ολίγοις, είναι κοπιαστικός και μακρύς ο δρόμος για τον εξανθρωπισμό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s