Η έμπνευση της εβδομάδας

Γράφει η Βερα Ι.Φραντζή

images-18

Το κιτρινιάρικο βιβλίο με τον τρυποκάρυδο να πετάει πάνω απο φοίνικες και πυραμίδες έχοντας ένα σπίρτο στο στόμα του με μια βαλάνο κόκκινη, ξεπεταγμένη υπήρχε δανεικό στο σπίτι μου καιρό, αλλά εγώ δεν έλεγα να το διαβάσω. Συγκυριακά, κάπου ανάμεσα σε αυτόν τον καιρό, βρέθηκα σε ένα βιβλιοπωλείο και η κοπέλα πρότεινε το βιβλίο ως το καλύτερο του Τομ Ρόμπινς σε μια κυρία που έψαχνε ένα καλό βιβλίο για δώρο. Γυρνώντας στο σπίτι και διαβάζοντας τη λεζάντα “Μια απίθανη ιστορία αγάπης” κάτω από τον τίτλο, το ξεφύλλισα και διάβασα το εισαγωγικό σημείωμα του Θανάση Λάλα, που πρόσφατα τον είχα δει να πίνει όρθιος καφέ κάπου στο κέντρο. Για τον Τομ Ρόμπινς αυτές ίσως να μην ήταν αρκετές συμπτώσεις τόσο ανεξάντλητα μπερδεμένες και ανεξήγητα αλαμπουρνέζικες, αλλά αρκετές για εμένα ώστε να αποφασίσω να δώσω “στον έρωτα” μια ευκαιρία και να το διαβάσω. Ε, αυτό ήταν… ο Τομ Ρόμπινς με τον αλλόκοτο τίτλο για ερωτική ιστορία “Τρυποκάρυδος” με συντρόφευε περίπου δυο βδομάδες διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τις ίδιες σελίδες.

Η πρωταγωνίστρια, η Λη-Τσέρι, είναι μια πριγκίπισσα που έχει απομυθοποιήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, το στέμμα και το γαλάζιο αίμα και ζει απομονωμένη διαβάζοντας (όχι τον οδηγό της ευπρεπούς απογόνου της βασιλικής οικογένειας). Η φύση της έκανε δώρο ένα χείμαρρο κόκκινων μαλλιών, μα (όπως τη φαντάζομαι εγώ) όχι τόση ομορφιά και αυτό ήταν η τομή για την ζωή της και τον απεγκλωβισμό της από τις ροζ πούλιες, τα κολαριστά πριγκιπικά ρούχα και τις περατζάδες στα ακριβά σαλόνια, αλλιώς δε θα είχε καμία ευκαιρία να γλυτώσει από τις απονενοημένες κοσμικές αμφικτιονίες των πλούσιων κυράδων. Αφού δεν κουράστηκε με ξανθιές βαφές και ντεκαπάζ, μιας και θα ήταν ανέφικτο να αποκτήσει το λαμπερό σταρένιο χρωμα της Μπάμπι- πριγκίπισσα, στοχάζεται για εκείνο και το άλλο. Έτσι, τσαούσα που είναι και αλλοπαρμένη, βρίσκεται με την γκουβερνάντα της και ένα βατράχι σε ένα συνέδριο γεωλογίας. Στα ουράνια την πετυχαίνει ένας περίεργος τύπος,ο Μπέρναρντ. Αυτός, ο ασυμμόρφωτος κακοβαλμένος ονειροπόλος επαναστάτης, μένει με μια γλώσσα έξω “από το ράμφος του” με το που την βλέπει στην πρώτη θέση της πτήσης γα Λαχάινα και την ερωτεύεται για το ζωηρό κοκκινο χρώμα των μαλλιών του. Με αυτά και με εκείνα, βάζει σκοπό και καημό,αφού ανατινάξει το συνέδριο γεωλογίας, να βομβαρδίσει την καρδιά της και να την κάνει την πιο ευτυχισμένη πριγκίπισσα του κόσμου. Οι δύο τους κάνουν έρωτα και εκείνη ξεστραβώνεται και τότε αρχίζει η πραγματική ιστορία μέχρι να ξανασυναντηθούν…

Και δε λέω τίποτα άλλο, γιατί πραγματικά πρέπει να διαβάσετε ένα αισιόδοξο βιβλίο με έναν έρωτα όχι με λουλούδια και ανάσες καθαρές και ερωτικά γράμματα μα με ένα στόμα, αυτό του Μπέρναρντ, σκουληκιασμένο και μια γυναίκα όπως θα ήθελαν οι άνδρες.

Η ιστορία είναι κινηματογραφική και τα διαλείμματα που ο Ρόμπινς μας μιλά ευθέως για να ξεσκλαβωθεί και αυτός ο έρμος ο συγγραφέας από το τρίτο πρόσωπο της αφήγησης, σχεδόν τον οραματίζεσαι με μαύρα γυαλιά ηλίου να γράφει με ένα χαμόγελο εως τα αυτιά από το ξεμπρόστιασμα του μυστηρίου, που κρατάνε φυλαγμένο αυτοί οι δυο ερωτευμένοι και οι κάθε ερωτευμένοι του κόσμου όλου. Και αυτός ο κύριος Ρόμπινς έχει τρομερή πλάκα, αν δεν το ξεσυνεριστείς σε όσα γράφει ακριβολογώντας. Σε πιστώνει με ευδιαθεσία και σε δένει πισθάγκωνα σε μια καρέκλα για να παρακολουθήσεις την τρέλαμάρα της Λη-Τσέρι και την εξτρεμιστική αφοσίωση του Μπέρναρντ στην παρανομία και στον έρωτα για το κορίτσι του. Και φτάνεις στο τέλος να μαθαίνεις τι κάνει τον έρωτα να κρατάει για όσο θέλουν οι ερωτευμένοι γραμμένο από τον ίδιο με ένα ανεξίτηλο μαρκαδόρο. Και αυτό είναι αρκετό για να καθίσεις με αυτόν το δάσκαλο και να μάθεις αυτά τα γράμματα και να εξερευνήσεις αυτήν τη μια από τις χαμένες ηπείρους, τους εραστές.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s