Κάτι από ομορφιά

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

33b33e220acb7fda5d65f9a5a739b148.601x734x1
Το να είσαι ωραία γυναίκα είναι ετσιθελικό προσδοκώμενο, επιρρεπές αυτονόητο. Πρέπει να είσαι… είσαι, δεν είσαι ή θες, δεν θες. Καθημερινά, ανεξαρτήτως, ασχέτως, απαραιτήτως, αφιλοκερδώς.
Αλτρουιστικά, γεφυρωτικά, καθησυχαστικά, να είσαι όμορφη (αφού και σαν) γυναίκα.

Και ενώ εριστικά απαιραιτήτως πρέπει να είσαι και να φαίνεσαι ωραία, οι αντιδράσεις των υπολοίπων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από επιβραβευτικές με αυτές τις κοινωνικές αξιώσεις. Από την ασθενή πια κριτική ότι είσαι κοκορόμυαλη φλύαρη εως τις μεγαλύτερες χοντράδες της επιδερμικής ανηθικότητας, που σου προσάπτει μια κοντη φούστα ή ένα βαθύ ντεκολτέ. Αλλά το χείριστο είναι ότι η ομορφιά είναι συνυφασμένη με την διαφθορά, την σεξουαλική διαστροφή, το ακόλαστο κυνήγι των χρημάτων και του υλισμού. Δηλαδή βγάζεις το εσώρουχό σου κάτω από το τραπέζι, τρίβεσαι σε ένα συνεπιβάτη στο λεωφορείο, κάνεις τα γλυκά μάτια, είσαι μια σαχλαμάρα και μισή.

Η ομορφιά δε σου προσφέρει παρά αναξιοπρεπείς προτάσεις, κεντρίζει τα κουτσομπολιά, ενθουσιάζει μα και προτρέπει αντιπάθειες. Σου προσδίδει μετριότητα στις δεξιότητες στον εργασικό ανταγωνισμό με το ίδιο ή το άλλο φύλο. Και πρέπει να προσπαθήσεις διπλά για να αποδείξεις την υπόστασή σου και να την προσδώσεις λίγη ουσία κι βαρύτητα.

Η ωραίοτητα σου δίνει ένα προβάδισμα απατηλό, γιατί από την πρώτη μέρα πρέπει να το κατανοήσεις τόσο βαθειά και στοχαστικά, ώστε να το χρησιμοποιήσεις με τακτική και προσοχή. Και κανείς δεν σε προετοιμάζει για αυτήν την καλοστημένη παγίδα, ενώ σε σπρώχνουν σε αυτή με έναν κορβανά από κολακείες. Και πέφτεις στη λασπώδη λούμπα των κοσμητικών επιθέτων και ξεχνιέσαι μέσα στη θεοποιημένη νεανικότητα και φτάνεις να μην έχεις τίποτα παρά δυο φωτογραφίες με ένα εκπληκτικό προφίλ. Μα φταις; Σε μαγνητίζει η δύναμη της εικόνας σου στους άλλους. Ναι! Σε διαφθείρει πιο εύκολα από μια πλούσια κληρονομιά ένος μεγιστάνα θείου. Σε κάνει να ψηλαρμενίζεσαι και μόλις οι άλλοι το καταλάβουν αρχίζουν το δούλεμα, την πιάτσα στον υπέμετρο εγωισμό σου.

Αν είσαι τυχερή γυναίκα με μια ισορροπία παράδοξη και ήσυχη, θα καταλάβεις γρήγορα πως για να αποδείξεις τι τελικά είσαι, πρέπει να προσπαθήσεις τόσο όπως ονειρεύεσαι έντονα ένα βράδυ με πανσέληνο μια ερωτική χίμαιρα. Πόση διαύγεια πνεύματος χρειάζεται να βγεις από μια τέτοια δικτατορία!

Αν είσαι τυχερή γυναίκα, θα παρεκτραπείς… μα θα αφυδατώσεις τις ρίζες των κακών κειμένων, για τα ωφέλιμα, τα χλωρά.

Δεν είναι αφελή όσα γράφω. Ούτε φεμινιστικό ντελίριο. Είναι ένα σενάριο που παίζεται ξανά και ξανά σε ένα κόσμο που η ομορφιά δημιουργεί μόνο καύλα. Όμως, η ομορφιά είναι τέχνη και το έχουμε ξεχάσει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s