Απομίμηση δύναμης

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

“Διαβάζω”  πολλούς ανθρώπους στο κόσμο του ίντερνετ. ‘Ανθρωποι που στην πραγματική ζωή μάλλον θα περνούσαν αδιάφοροι σε ένα μπαρ, συνάδελφοι που δε θα μαθαίναμε ποτέ το όνομά τους, αργόσχολοι θαμώνες στο συνοικιακό καφέ κάτω από την πολυκατοικίας μας, κάποιοι ακόμη και δακτυλοδεικτούμενοι από την στριφνή τους στάση, την κακότροπη συμπεριφορά, τη μισαλλόδοξη νοοτροπία. Άνθρωποι που στον κόσμο του ίντερνετ είναι όχι απλώς καλοδεχούμενοι, μα προσωπικότητες που χαίρουν εξαιρετικής αποδοχής. Άνθρωποι επιδειξιομανείς, άνθρωποι άεργοι, άνθρωποι στηριζόμενοι στα έργα και τα λόγια των άλλων που αντιγράφουν ατόφια τους υπολοίπους και δοξολογούνται από πλήθος σηκωμένων αντιχείρων. Κλεπταποδόχοι ιδεών βασίζονται στο χάος του ίντερνετ και κρύβοντας την πηγή τους φτιάχνουν προφίλ συρραφής ρήσεων οικειοποιούμενοι αυτές σαν δικά τους σπέρματα σκέψεων. Εκατοντάδες εκδηλώσεις προτιμήσεων επιβεβαιώνουν σε έναν σαθρό τοίχο και άρριζο τη δόξα στον κυβερνοχώρο. Ποτίζονται με ηθική ικανοποίηση μέσω των ηλεκτρονικων κλικαρισμάτων και δομούν επιμελημένα γόητρα χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Δορυφόροι των εκατό πενήντα λέξεων περιστρέφονται γύρω από παντός καιρού συμβουλάτορες, ευφυείς περιθωριακούς, εμπορευματοποιημένες περσόνες, γουόναμπι πορνοστάρ, ονειροπαρμένες αιθέριες υπάρξεις χτίζοντας ένα βασίλειο από φανταστικά άβαταρ που απέχουν χίλια μίλια από τον πραγματικό τους εαυτό. Και οι χειροκροτητές δίνουν θάρρος στο χωριάτη, που μέχρι χθες ξεκατινιαζόταν σε ένα πάνελ μιας κιτρινιάρας εκπομπής.

Ο ανθρωποκεντρισμός της εικονικής ζωής αμίλητος, άυλος, άοσμος μπορεί να προσδιορίζεται με πολλά στερητικά άλφα, αλλά δεν στερείται έννοιας και επιβολής. Οι άνθρωποι επιλέγουν να αυτοπροβάλλονται προστατευμένοι κάποιες φορές πίσω από το προφίλ μιας ανύπαρκτης φιγούρας, ενός τρολ. Βγάζουν πικρές σκέψεις, μεροληπτικές απόψεις, μίσος καλλιεργημένο στις ψυχές τους χρόνια μασκαρεμένο άλλοτε με χιούμορ, πότε πότε με αρκετή δόση σεξ και μερικές φορές με την καθηλωτική, σοβαροφανή αμπελοφιλοσοφία. Πλήθος ακολουθεί τις αναρτήσεις τους, υμνεί το κακοπροαίρετο χιούμορ, χειροκροτεί το μίσος, ξελυσσάει με την δημοσιοποίηση των μύχιων σκέψεών του. Στο τέλος, μας μένουν εκβαρβαρωμένα δημιουργήματα με διαδΙκτυακή επιρροή που χειραγωγούν με κάθε ποστάρισμα τη σκέψη και την άποψη του καθενός. Και αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι, γιατί χωρίς να γνωρίζουμε τη μουτσούνα τους και δίχως να σηκώνουν τις συνέπειες των όσων λένε εμετολογούν καθημερινά, επειδή τυγχάνει μέσα στο σκοτάδι να χαίρουν αναγνωρισιμότητας ιντερντετικής και συμπάθειας.

Μετά, έρχονται αρκετοί που παρουσιάζονται αληθοφανείς με όλες τις γήινες υποστάσεις τους. Εναγκαλίζουν ένα ολόκληρο ομοούσιο τακίμι γύρω τους. Κάποιοι έχουν και δουλοπάροικους της ομορφιάς τους, του στάτους του και της λαϊφσταλιάς τους και ρέουν τα λάϊκ. Στην πραγματικότητα, ανακυκλώνουν πενήντα λάϊκ ανθρώπων, αφού τα έχουν εκβιάσει μεθοδευμένα με επιμελημένο χαϊδολόγημα του λάϊκ της ρουτίνας. Το κακό είναι ότι θεωρούν εξαγώγιμο το προϊόν τους και σου μοστράρονται ως κάποιοι έπειτα στην πραγματική ζωή, το οποίο είναι άνω ποταμών. Δηλαδή νισάφι. Γελάνε και τα μπετά όπως χλευάζουμε αυτούς που λένε πως θα έχουν χιλιάδες κόσμου σε κάτι όπενινγκ στο τάδε μαγαζί του κάτω μαχαλά και στο τέλος στα εβέντ μετριούνται δέκα άτομα και έννια είναι το προσωπικό. Αυτοί οι κύριοι Ταδέπουλοι και οι κάποιες κυρίες Ταχάου έχουν και ύφος και το παίζουν περισπούδαστοι στο θρόνο των χιλίων λαϊκ τους, αλλά δε θυμούνται πως χέρια είναι… εύκολα γυρίζουν και γίνονται μούτζες και κωλοδάχτυλα.

Μην καμαρώνετε, λοιπόν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s