Το αποτέλεσμα του γεννώ

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

Βγαίνοντας από ένα σούπερ μάρκετ του νησιού, εκείνα με τα πανέρια στις εισόδους και τις καρέκλες θαλάσσης και τα βατροχοπέδιλα και όλα εκείνα που δεν υπάρχουν σε σουπερ μάρκετ της πόλης παρά στα αντιπαθή αχανή, ήταν ένα μικρό γατάκι. Τόσο σαν μικρή φοβισμένη ιδέα, λογοκριμένη.

Ανήμποροι το κοιτούσαμε εμείς οι άνθρωποι. Τέσσερα ροζ πέλματα σαν ζωγραφισμένα σύννεφα παιδικής φαντασίας. Το πήρα στην αγκαλιά μου και γαντζώθηκε πάνω στη μπλούζα. Γράπωσε τα ζωγραφιστά κλαράκια του υφάσματος και με τσιμπλάρικα μάτια εκπλιπαρούσε για τη γη.

Τα αδερφάκια του πίσω από κασόνια μπύρας ούτε νιαούριζαν ούτε ξεθάρρευαν. Δε ξεμύτισαν από το οχυρό τους όση ώρα τα προσκαλούσα. Η μάνα τους γυρνοβολούσε πέρα δώθε στο καντούνι αδιάφορη και βασίλισσα.

Αυτά τα γατιά… αχ αυτά τα ζώα! Δεν τα βρίσκεις, σε βρίσκουν. Ατίθασες γέννες μέσα σε γλάστρες από βαρέλια φέτας, σε αυλές με ήσυχους ενοίκους, μέσα στις οξειδωμένες μηχανές εγκατελελειμένων αμαξιών.

‘Ηθελα να τα πάρω και τα τρία. Θα τα έβαζα μέσα στην τσάντα μου, καθώς θα γυρνούσα με το καράβι. Δε νιαουρίζουν τα πλάσματα καθόλου. Όταν είναι σαν χούφτες τοσοδά, είναι αόρατα. Αν έχεζαν, θα τα καθάριζα. Συνήθισα να καθαρίζω τα γατίσια.

Δεν τα πήρα τελικά. Είναι έξοδο τρία γατιά. Αποπαρασιτώσεις, εμβόλια, σκάφες, στειρώσεις. Θα με βρουν άλλα. Και γατιά και έξοδα.

Πιο κάτω μέσα στο παράπονο της ζέστης του μεσημεριού βρήκα μια νεαρή με ελαφίσια μάτια. Φώναζε μονότονα και ερωτροπούσε με τις ακτίνες του τροχήλατου σαν ερωτευμένη γυναίκα που λέει ¨Μην πας στη δουλειά σήμερα… κάτσε μαζί μου!”. Ή πιο απαιτητικά,  “Πάμε βόλτα όπως μου έταξες!”.

18894_10205374353892689_7844376592532448888_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s