Παλινδρομήσεις

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

Mikra-Agglia-690

Στη ζωή κάθε γυναίκας υπάρχει ένα ανδρικό πρότυπο που έχει έναν θρόνο από αυτούς τους χρυσοποίκιλτους, τους μεσαιωνικούς με τόσες βαθιές ρίζες που φτάνουν ως την στρογγυλότητα της μήτρας και την αγκαλιάζουν συστρέφοντάς την και πίνοντας όλους τους μητρικούς χυμούς της.

Κάθε γυναίκα, λοιπόν, έχει μερίδιο στην ατυχία και την κακοποίηση της από αυτήν την εσωτερίκευση του ανδρικού προτύπου.

Πολλές φορές, το πρότυπο αυτό είναι ο πατέρας. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτός ο πάτέρας προασπίζει την ελευθερία της κόρης, υπερασπίζεται την σεξουαλικότητά της, το δικαίωμά της στο να αγαπήσει και κάποιο άλλο αρσενικό και εκείνος να τον δεχθεί ως καλύτερο και όχι ως εκμαυλιστή του θηλυκού παιδιού του. Τυχερό το κορίτσι. Σπάνια περίπτωση, όμως.

Συνήθως όταν ο πατέρας υπήρξε αδιάφορος, ταγματάρχης ή απλώς απών, το κορίτσι ψάχνει απεγνωσμένα ένας άλλον άντρα. Μερικές φορές βρισκεί -μετά από πολύ κόπο- τον άντρα μέσα της. Όμως, έχει τον θρόνο έτοιμο γονιδιακά. Τον γυαλίζει, τον διακοσμεί, σφουγγαρίζει τα πατώματα γύρω γύρω, αλλάζει τις λάμπες, μαντάρει τις κουρτίνες του δωματίου, που βρίσκεται ο θρόνος. Αυτά από όταν αρχίσει να καταλαβαίνει τον εαυτό της μέχρι να ερωτευτεί. Έπειτα, συντηρήσεις, αναιπαλαιώσεις και μερεμέτια.

Αν σταθεί πολύ άτυχη, θα το δεχτεί στον θρόνο το αντικείμενο του πόθου της, αυτόν τον πρώτο τυχόντα, θα διώξει κλωτσηδόν τον φάδερ και θα τον κοιτά σαν θεό και ύπαρξη πρωτόπλαστη για να αναγεννήσει τη δική της ουσία σε κάθε πιθανό συνδυασμό. Και αυτός θα το καταλάβει αμέσως, και ο μεν και ο δεν. Γονιδιακά ο μεν -το αντικείμενο του πόθου- ψάχνει τον θρόνο αυτόν για να κατακάτσει τον εγωισμό του και να σου φέρει τις κοσμοθεωρίες βόλτα, να σε εμπαίξει, να σε ξεζουμίσει και να σε φέρει στα μέτρα του εμφανισιακά, ιδεολογικά, ψυχικά, πρακτικά, νοησολογικά -ολούθε και πανταχόθεν. Ο δεν -ο γεννήτορας- μερικές φορές το δέχεται και δρα υποστηρικτικά, άλλες δίνει το παρόν και άλλες υποχθόνια σκαλίζει τον θρόνο, τρίβει τα πόδάρια του έως ότου τον ρίξει στην άβυσσο του στομαχιού εκθρονίζοντάς τον στο χωνευτήρι του εντέρου. Δύσκολες καταστάσεις.

Αν σταθεί πολύ τυχερή, θα κάτσει στο θρόνο το αντικείμενο του πόθου, αυτός ο πρώτος τυχών επιλαχών, και θα της κάνει χώρο δίπλα ή θα την πάρει στα πόδια του ή στην πλάτη του ή αγκαλιά ή κάπως. Και αν είναι ακόμη πιο τυχερή, δεν θα την αφήσει στο περιθώριο, αλλά θα τον γκρεμίσει τον θρόνο, θα φτιάξει ένα μπαλκόνι να βγαίνουν οι δυό τους, να αγναντεύουν το άπειρο και να αναλύουν την κοσμογονία. Ειδυλλιακές καταστάσεις.

Για τις κανονικές καταστάσεις, δεν γνωρίζω τίποτα. Οι ακραίες είναι πιο κοντινές μου. Για αυτό, αν έχεις τύχη διάβαινε και αν δεν έχεις κάτσε σπίτι και ερωτεύσου την αφίσα με τον κινηματογραφικό σταρ. Αλλιώς να είσαι έτοιμη να γδάρεις γόνατα και αγκώνες που θα σου αφήσουν βαθουλώματα και σημάδια, που θα εκμεταλλευτεί ο επόμενος.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s