Αλυσίδες και κρικάκια

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

bb8c78fda88675c677b68f44350bf8ea

Έβλεπα αυτό το φαινόμενο. Ο Ερμής το 2006 να ξερογλείφει τα αλαφιασμένα κύματα φωτιάς του ‘Ηλιου. Θα το ξανακάνει τώρα, σήμερα. Ήταν ένας μικρός μαύρος κόκκος που έμοιαζε με ένα δημιούργημα εντελώς παραδομένο στους νόμους που επιβάλλει ο κυρίαρχος του σύμπαντος, ο Ήλιος. Νόμοι, δηλαδή, που ισχύουν για τους εντελώς ερωτευμένους. Και έχοντας ένα υποθετικό σενάριο ότι εγώ είμαι ο Ερμής, ο Ήλιος είναι ένας άντρας που με πλήγώσε γράφω τα επόμενα. Δεν υπάρχει τίποτα στεροτυπικό σε αυτό και εμπορευματοποιημένο ως συμβουλή από σεξ εντιτορς. Απλώς, γενικεύω ως στάση επιβίωσης.

170046232-82393863-5230-4b7f-af3e-717bbd53b3a0

Οι άντρες θέλουν να μας χειραγωγούν. Όλοι. Ανεξαιρέτως θέλουν να δείξουν την απόλυτη κυριότητα που έχουν πάνω μας. Άλλωστε, όταν ο άντρας καυλώνει, θέλει να εξουσιάσει. Από την άλλη, δείξτε μου έναν που δεν το επιδίωξε αυτό και θα σας δείξω και εγώ κάποιον εντελώς λάθος σύντροφο για εσάς που θα σας γλείφει χλιαρά και δεν θα προσδοκεί μια παρουσία σας παρά για τα τραπεζώματα με τους συναδέλφους και τις κυριακάτικες συναθροίσεις στο σπίτι με τους ευπρεπείς γονείς.

Η εξουσία αυτή ξεπερνάει τη σωματική εμβέλεια. Θέλει να ισοπεδώσει την ελευθερία του μυαλού, να συγκεντρώσει κάθε πτυχή του συναισθηματικού φάσματος στο πρόσωπο του εραστή/ συντρόφου, να εκθλίψει οποιαδήποτε υπόνοια άλλου ανθρώπινου όντος. Απαγορεύονται οι διαστολές κόρης ματιού, οι ψιλοσυζητήσιες που πατάνε σε λεπτές γραμμές. Μιλάμε για σκλαβιά. Αληθινή, γοητευτική σκλαβιά.

 

Οι άντρες μας χειραγωγούν με πολύ συγκεκριμένους τρόπους. Πολλοί λένε πως θέλουν τα παιδιά μας. Τάζοντας σπέρμα εγκλωβίζουν το ενστικτώδες συναίσθημα της μητρότητας που φέρουν έντονα οι γυναίκες. Ο ρόλος που σου υπόσχονται σε νομιμοποιεί ως αναπνέον ον με ευθύνες, χαρά και πλαστικότητα… σε κάνει δημιουργό. Είναι κάτι σημαντικό. Δεν μπορείς να το προσπεράσεις, να το ευτελίσεις.  Και πλανεύεσαι με τα ημιμετρα, τις προσδοκίες, δίνεις άλλοθι, κανακεύεις τη μήτρα σου που ζητά λυσσαλέα αλκοόλ παραγόμενο από το ανδρικό όσχεο.

Οι άντρες χειραγωγούν με την αλήθεια την επονομαζόμενη ως απόλυτη. Φωνές ή silent treatment είναι δύο αλλοσυμπληρωματικές μέθοδοι για να τιθασεύσουν τη γενετήσια ελευθερία της γυναίκας. Γιατί η γυναίκα είναι φύσει ελεύθερη. Η γυναίκα, επειδή ακριβώς είναι πολυ υλική και της αρέσει να ευχαριστιέται η αφή της, θέλει χειροπιαστή αλήθεια, πράξεις, νεύρα. Θαμπώνεται με τη δύναμη της επιβολής των προαναγγελθείσων διαταγών, απειλών. Λέει από μέσα της «ότι λέει το κάνει αυτός… αυτός μπορεί να με στηρίξει, τότε». Πείθεται, πλάθεται, κατακρεουργείται η γυναίκα τότε. Την τρώνε οι δρόμοι και τα κλάματα. Οι ντερμπετέρισσες είναι μόνο για τα τραγούδια.

Οι άντρες χειραγωγούν με την λύπη. Ο άντρας ως πρόσημο είναι δυνατό, ζωντανό, ακέραιο. Η λύπη δίνει μια άβουλη χροιά στην όψη του που δεν ταιριάζει στερεοτυπικά στον άνδρα. Όταν ένας άνδρας λυπάται, η γυναίκα αισθάνεται ανίκανη. Ενστικτώδης καταχνιά την σκορπίζει σε χίλιες πληγές. Εκείνη φτιάχνει χαρά. Αισθάνεται υποχρεώση προς την ευτυχία προερχόμενη από την ένωση. Πείθεται, υποτάσσεται, γίνεται αμελητέα ποσότητα μπροστά στον κατατρεγμένο άντρα. Να κάνει ευτυχία. Μην της το χρεώσουν και αυτό. Ότι δεν έκανε.

Ο άντρας χειραγωγεί με την μέθοδο «να σου δείξω», «να σου μάθω», «να σε πάνω στο ίδιο μονοπάτι». Σου λέει πως γυρνάς γύρω από την ουρά σου. Θέλει όλο κάτι να σου δείξει, όλο κάτι να σου μάθει, όλο κάτι να σου πει. Αυτή είναι η πιο ύπουλη χειρωγώγηση, γιατί πραγματικά αισθάνεσαι πως έχεις ανάγκη την παρουσία του άλλου για το οτιδήποτε συμβαίνει, αλλιώς μόνη σου είσαι άβουλη, παρεμφερής του ανρώπου, κάτι από οντότητα. Πόδια… σου δίνει πόδια να σταθείς. Τα δικά σου στα έχει τσακίσει.

Όλες γινόμαστε κάποια στιγμή τσίχλες πατημένες σε σόλες και ένα τηλέφωνο κρεμασμένο ανάμεσα στις μέρες και μοναχικά σαββατοκύριακα. Το θέμα είναι να ξεμπλέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς από τέτοιες καταστάσεις και να ενηλικιωθείς.

Καλή άλωση και καλή επιβίωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s