παράξενα αλατισμένα πράγματα

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

13227088_1129331747087023_7516753364836373081_n
Enter a caption

 

Οι άνθρωποι με φαντασία ευλογούν τους ανθρώπους που βγαίνουν από τα σπίτια δίχως σκοπό και περπατούν στις πόλεις. Δυο διαφορετικές εικασίες -αν βγεις, θα σε δω/ αν βγω, θα με δεις-η απόλυτικη ηθική του αστικού δικαίου. Tόσο αλληλώ. Τόσο αδελφοποιητο. Τόσο κοντινό στην ανθρωπιά.

 

Όταν βλέπω γεμάτες γυναικείες κοιλιές, παραδομένες στα βρέφη τα κοιμώμενα, παραλείπω οτιδήποτε ανήθικο υπάρχει στις σκέψεις μου. Πλένομαι από την εικόνα. Άσπρα νύχια, διαφανή. Ό,τι γδάρσιμο έχω από έρωτα στο λαιμό και στου στομάχου το κοίλο, το αδειανό το ασκί, το καταρκερματίζω, το ποδοπατώ κάτω από πέλματα σοβαρά και λέω «αξίζει, έ… για δες!».

Χαίρομαι τα πρωινά, όταν βλέπω ανθρώπους με τις γαργιασμένες τους φανέλες και τα ανοργάνωτα πρόσωπα από τον ύπνο να ποτίζουν με ένα λάστιχο τις γλάστρες της βεράντας. Ενώ όλοι ζούμε στην αφάνεια, στη σκιά δηλώσεων και οι τσέπες μας αγκυλώνουν σε νούμερα και μείον και χρεωστούμενα, αυτοί χρυσώνουν το χώμα με νερό της ΕΥΔΑΠ, παστεριωμένο, αγιασμένο στο μπουκάλι σας.

Ένα χαρωπό είδος λαχανικού είναι το ραπανάκι. Έχει ροζ στρογγυλό βολβό και γεύση από γη και είναι φθηνό και άσχετο με γκουρμέ φανταζί πιάτα και μυθοπλασίες ακριβών εστιατορίων. Το ραπανάκι ποτέ δεν το έτρωγα μα λέει πως χορταίνει και φουσκώνει το άδειο στομάχι και είναι καλό για δίαιτα.

177d801ffdbeeef50de24df4aaf6789e

Θα μου πείτε τι σχέση έχει τώρα αυτό με ενα κείμενο σε ένα μπλογκ;

Επειδή ψάχνω συσχέτισεις με μαεστρία της αγάπης με οτιδήποτε, το ραπανάκι το βρίσκω σαν ένα κουτοπόνηρο ερωτάκο ή μια συζήτηση που σου προκαλεί σκαμπανεβάσματα μέσα στο συκώτι του από την ανορθοδοξία της. Σε κάθε συζήτηση βγαίνω εκτός νοήματος και οι συνομιλητές με περνάνε για βούρλο. Πρέπει να είσαι λεοντόκαρδος για να πιάνεις μικρές και αμφίβολες για την κατάληξή τους συνομιλίες. Αυτό το ελαφρύ κουβεντολόι μοιάζει με παιδικό θεατρικό που κάθε στιχομυθία μπορεί να καταλήξει σε μπουπουνητά, κατακλυσμούς ή σε διακοπές, διαλείμματα.

Μια θεία μου έβαζε ραπανάκια στις σαλάτες. Με είχαν παραξενέψει.

One thought on “παράξενα αλατισμένα πράγματα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s