Το 17

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

30cd5d5c-1cbe-464d-b9a6-07efc6828304

Xθες περίμενα αρκετή ώρα το 17 το τρόλεϊ στην στάση με θέα το πυροτέχνημα της δύσης του ηλίου να κρύβεται πίσω από τα πλοία του λιμανιού.

Έχουν αρχίσει να γεμίζουν πάλι τα λεωφορεία προς τη Δραπετσώνα, την Ευγένεια, τα Ταμπούρια, το Κερατσίνι.

Το 17 ζυγώνει τα Ταμπούρια από την κάτω μεριά στα όρια με την Κοπή. Ανεβαίνει παράλληλα του εμπορικού δρόμου της πλατείας και κάνει την πρώτη στάση μπροστά από τη χασαποταβέρνα, τον Χάϊδο, που έχει το πιο αλατισμένο και νόστιμο κοντοσούβλι σε όλη την περιοχή.

Μπαίναν τα παιδιά, μιλούσαν στον οδηγό, ρωτούσαν αν μπορούν να μπουν με το ποδήλατο. Δεκατριάχρονα, στον πήχυ της ανθρωπιάς η ηλικία τους. Τσογλάνια όμορφα, παιδάκια.

Ευγενικοί όλοι. Μετά από καλοκαίρι.

Τόσο γειτονιά που σε λιγώνει το συναίσθημα και πως να μείνεις σε σύνταξη σωστή και ορθή γραμματική.

Οι γειτονιές εξίσου ήρεμες με πετσέτες και εσώρουχα απλωμένα. Και η πλατεία απέναντι από το δημαρχείο γεμάτη παιδιά, σβούρες πόδοβολητά με πατημένα τενεκεδάκια απο κόκα κόλα. Εξαχρειωμένη ανταλλακτική αξία, ρε.

Εκεί που οι άνθρωποι δεν διαβάζουν ποίηση και κάνουν κανονικά επαγγέλματα όπως σουβλατζήδες, κομμώτριες, πωλήτριες, ψυκτικοί, οδηγοί ταξί, εργάτες πολύ. Δεν διαβάζουν, αλλά περιμένουν κάποιον να τους διαβάσει ποίηση και να τους μάθει. Και έχουν καρδιές τόσο άπληστα μεγάλες που συγχωρούν  την ελίτ που βγάζουν οι διανοούμενοι της πλάκας, οι δήθεν εγκεκριμένοι γραφιάδες και κάτι φαντασμένοι λυρικά μελωδοί φθηνών στίχων.

Τους πονούν, αλλά τους συγχωρούν. Γιατί ξέρουμε ανάμεσα στα στενά τι είναι να ξύνεις τους τοίχους για να φας ασβέστη, τι είναι να χάνεις αδερφό και μάνα, τι είναι να μετράς λίγη άμμο στις τσέπες, τι είναι ξύλο και μπερντάχι και οικογένεια εφταμελής με παππού και γιαγιά και μάρτυρες τους ανθρώπους που έχουν ανοιχτές τις πόρτες για κουτσομπουλιό αλλά και γιατί δεν έχουν να κρύψουν τίποτα.

Το 17 με άφησε πιο πέρα απο το σπίτι μου. Το 17 με πήγε πρώτη φορά στον Πειραιά. Πόσες φορές ενηληκιώθηκα ανάμεσα στις στάσεις του. Αμύθητη περιουσία.

Advertisements

2 thoughts on “Το 17

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s