Για την ΕΛΕΝΗ

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

 

Black on Maroon 1958 by Mark Rothko 1903-1970
Mark Rothko
Black on Maroon, 1958 
  https://www.tate.org.uk/art/artworks/rothko-black-on-maroon-t01031

Στην Ελλάδα αν πεθάνεις, σκοτωθείς, δολοφονηθείς τότε η οικογένειά σου θα έρθει αντιμέτωπη με τις φήμες, τα λόγια των γειτόνων, της κοινωνίας, της χώρας. Αυτά τα λόγια πάντα θέλουν να πλήξουν την ηθική των νεκρών και να πληγώσουν λίγο ακόμη τους ανθρώπους που μένουν πίσω, λίγο ακόμη να τους πατήσουν τη μούρη στο πάτωμα με το παπούτσι τους. Δηλαδή μπορεί να πέθανε κάποιο παιδί από καρκίνο, θα υπάρξει κάποιος που θα κουτσομπολέψει στον διπλανό ότι το άφηναν οι γονείς και έπαιζε στον δρόμο αμολητό με τους αλήτες όλη μέρα, «ε, λογικό είναι να πιάσει κοριους, αλητιλίκι, καρκίνο».

Βέβαια, αυτή «η ηθική διαπόμπευση» δεν πληγώνει τον οικογενειακό κύκλο αυτή καθαυτή, γιατί όταν πονάς ο αξιακός σου κόσμος αλλάζει και βλέπεις ξεκάθαρα τι εστί σκάφη-σκάφη και τι σύκα-σύκα. Η δήθεν προσβολή αφορά το αξιακό σύστημα αυτών που τα διασκορπίζουν ως γεγονότα, συμβάντα και ίσως υπάρχει σε όλα αυτά μία προβολή των δικών τους προβλημάτων. Η πράξη είναι η αποτρόπαια συμπεριφορά μιάς σέχτας διπόδων δίχως καμία εξέλιξη από το σκουλήκι. 

Η οικογένεια της Ελένης της Ρόδου που δολοφονήθηκε άγρια από δύο νεαρούς άντρες έρχεται αντιμέτωπη με τις φήμες ότι το κορίτσι εκπορνευόταν. Η λογική απάντηση είναι πως αν συνέβαινε αυτό, πρώτα οι δολοφόνοι θα το είχαν αποκαλύψει στην απολογία τους. Ο πόνος θα ήταν ο ίδιος είτε ίσχυε η φήμη είτε όχι. Η δικαίωση που θα ζητούσαμε όλοι μας επίσης η ίδια. 


Η κανονική απάντηση είναι άντε γαμηθείτε.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s