Η τελευταια γενια των πραγματικων ηθοποιων

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

old-with-purse-1507 12
Old with purse
Albrecht Durer

 

 

Tις βλέπω στη στάση του λεωφορείου να καπνίζουν κρατώντας το τσιγάρο ανάμεσα στο δείκτη και τον παράμεσο. Το ισορροπούν ανάμεσα στο σήμα της νίκης και καίνε την ελπίδα του. Δεν θέλουν να πάρουν κάπνα τα βαμμένα νύχια τους. Άλλα σπασμένα, άλλα όχι, πάντα όμως βαμμένα κόκκινα, μπορντό, μοβ, ροζ σαμπανιζέ.

Τις βλέπω να περπατάνε προς το σπίτι τους με σακούλες από το σούπερ μάρκετ. Ο χρόνος έχει αλώσει κάθε επιφάνεια δημιουργώντας κηλίδες, χαράδρες, ρωγμές. Το κραγιόν στέκεται σαν θαρραλέος ακρίτας στη θολή συνοριακή γραμμή χειλιών και προσώπου. Κόκκινο, μπορντό, ροζ σαμπανιζέ.

Δυο κολιέδες, τρεις πέρλες, σκουλαρίκια μακριά, τα μαλλιά περασμένα πίσω από τα αυτιά,  το φουλάρι δεμένο στον λαιμό, τα δαχτυλίδια έχουν βρει το αδιέξοδό τους στην βάση των δαχτύλων, το δέρμα ελευθερώνεται σκληρό από τη βέρα, τα μπιζού. Σειρές τα βραχιολιάκια. Πού και πού κανένας σταυρός, καμία σκιά κίτρινη ή μπλε. Οι καλοί ηθοποιοί βάφονται μόνοι τους για τις παραστάσεις τους.

Το φορτωμένο σώμα του κουρασμένου ανθρώπου που προσπαθεί να κοροϊδέψει το πορτοφόλι του, το  βιβλιάριο υγείας, τον σύζυγο που πασπατεύει τη μικρούλα σερβιτόρα στο καφενείο, αυτή η γυναίκα που δεν μοιάζει με τη φωτογραφία της ταυτότητάς της. Θα γελάει δυνατά πίνοντας κρασί, θα βρίζει, θα κάνει το σταυρό της, θα της αρέσει ο πούτσος, θα της αρέσει ο μουσακάς με μπόλικο λάδι, θα της αρέσει να πεθάνει νέα γύρω στα 80 ή 90 της χρόνια, να κουτσομπολεύει και να κλείνει στόματα.

old-with-purse-1507.jpg!Large

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s