Για μια ερωτηση

Γράφει η Βέρα Ι.Φραντζή

YZIB7PH2UJG4FD6WGT6BLPATMM
Σκηνή από τη σειρά Dead To Me

Aπόγευμα σε πειραιώτικη γειτονιά. To φως έρχεται πίσω από τα δεξιά μας, χάνεται κάπου μέσα στο λιμάνι, πίσω από κάποια εκκλησία και μερικά φαγάδικα. Μία κυρά  με κατάλευκα μαλλιά και γαλανά μάτια κάθεται στην εξώπορτα του σπιτιού της.

Το συνηθίζουν οι γυναίκες να βγαίνουν όταν χαμηλώνει ο ήλιος στα πεζοδρόμια τα καλοκαίρια. Έτσι και αλλιώς είναι η συνέχεια των ισόγειων σπιτιών  τους. Για αυτό και θα τα βρεις παστρικά όλα, με καθαρές πλάκες και τις νεραντζιές να έχουν κλαδευτεί και ποτισμένες και φορτωμένες και τις γάτες της γειτονιάς αραγμένες από εδώ και από κει στα περβάζια των παραθύρων να λιάζονται.

Απέναντι στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου μονοκατοικίας μία νεότερη γυναίκα κολατσίζει στο όρθιο. Ανταλλάσσουν  κουβέντες πάνω από τα κεφάλι των λίγων περαστικών.

«Τι ώρα αδειάζεις τα πρωινά;»

Άδειασμα. Το αντίθετο του φορτώματος. Οι δουλειές ου σπιτιού είναι το φορτίο του γαϊδουριού.
Είχα καιρό να ακούσω την έκφραση αυτή. Στη γειτονιά ήταν η πρώτη ερώτηση μεταξύ των γυναικών. Όχι το «τι κάνεις ;», αλλά το «τι ώρα άδειασες σήμερα;», ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση και να καθοριστεί και το πιθανό απογευματινό καφεδάκι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s