Μια βολτα

Γραάφει η Βέρα Ι.Φραντζή

Κάποτε, εκεί παλιά, οι άνθρωποι έβγαιναν (κυρίως βέβαια οι γυναίκες) για τα καθημερινά ψώνια περπατώντας. Η γιαγιά μου με έπαιρνε μαζί της πριν πάω νήπιο και θυμάμαι τη βόλτα από το σπίτι μας έως το τέρμα της Τσαλδάρη, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Φύσσα.
Περνούσαμε τα φανάρια και η πρώτη μας στάση ήταν στο παντοπωλείο της Αθηνάς. Η Αθηνά ήταν γεροντοκόρη και όλα της τα χρόνια καθόταν πίσω από το ταμείο του παντοπωλείου. Ανάμεσα σε σφουγγαρίστρες, απορρυπαντικά και κονσέρβες διοικούσε με πυγμή τους δύο υπαλλήλους της. Πού να βρεθεί συσκευασμένος έρωτας σε τενεκεδάκι; Και όμως όταν πια εγώ πήγαινα γυμνάσιο, η Αθηνά βρήκε τον Οδυσσέα. Ο γάμος συνέπεσε περίπου με το κλείσιμο του παντοπωλείου. Πιο πάνω είχε ήδη ανοίξει το σούπερ μάρκετ με τα γυαλισμένες τουλήθρες στα ταμεία.
Έπειτα σταματούσαμε στο καφεκοπτείο. Μου άρεσε πολύ η μυρωδιά του καβουρντισμένου καφέ και η ζεστασιά που απέπνεαν τα χαρμάνια. Ζελεδάκια, και καραμέλες για μένα.
Πιο πάνω πηγαίναμε στον παππού. Μέσα στο στενό κάθετα της Φύσσα το μικρό μαγαζί με τα μικρά ξύλινα συρτάρια και τα κουμπιά κολλημένα απέξω, κάθε είδος και ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος, νήματα και κουβαρίστρες και ο παππούς να κρατάει το τεφτέρι με το μάλλινο παντελόνι του ήταν από τις πιο γλυκές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Στο σπίτι έπαιζε με τα διάφορα κουμπιά. Θυμάμαι ένα ροζ βελουτέ και ένα πράσινο οβάλ.
Το καφεκτοπτείο και το μαγαζί με τα κουμπιά κρατούν ακόμα παραδόξως. Τα παιδιά συνέχισαν τις μικρές επιχειρήσεις των γονιών τους. Η γειτονιά του Κερατσινίου συντηρεί τις παλιές συνήθειες. Μέχρι να πεθάνουν και οι τελευταίες γριές και λαϊκοί άνθρωποι και να ανοίξουν άλλες δυο καφετέριες και άλλα δύο σουβλατζίδικα και άλλα δύο μαγαζιά με θήκες κινητών.
Εντάξει, κάποια στιγμή όλα τελειώνουν, ακόμη και τα πιο όμορφα. Ακόμη και τα πιο άσχημα. Ακόμη και τα πιο αιώνια. Ακόμα και οι ιδέες λήγουν. Σημασία έχει η διήγηση και για χάρη της νοσταλγίας, αλλά και για χάρη της παρέας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s